Patru femei din județele Caraș-Severin, Giurgiu, Sălaj, un bărbat din județul Timiș, dar și un copil de patru luni din Mureș au murit din cauza gripei, ridicând numărul total al deceselor de la începutul sezonului la 186, anunță Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Ultimele şase persoane care au murit de gripă sunt patru femei, una de 63 de ani din Caraş-Severin, una de 48 de ani din Giurgiu, o altă femeie de 86 de ani din Sălaj şi alta de 58 de ani din Caraş-Severin, un bărbat de 85 de ani din Timiş, dar şi un copil de patru luni din Mureş, toţi fiind confirmați cu virus gripal de tip A.
Cu toții sufereau și de alte boli şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal. Astfel, numărul total al deceselor cauzate de gripă de la începutul sezonului a ajuns la 186. Până pe 17 martie, fuseseră vaccinate antigripal 1.327.727 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătăţii a declarat, în mod oficial, epidemie de gripă în România. Sorina Pintea a anunţat pe 30 ianuarie că se constată că vorbim despre o evoluţie epidemică a gripei înregistrându-se a treia săptămână cu cazuri peste estimări. Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie. Ministrul Sănătății a precizat că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii.
Sorina Pintea a vorbit despre efectele declarării oficiale a epidemiei de gripă în România asupra școlilor din toată țara și a spus că decizia închiderii școlilor după declararea epidemiei în România aparține autorităților locale, ”punctual”, în funcție de fiecare caz în parte. (VEZI ȘI: EPIDEMIE DE GRIPĂ ÎN ROMÂNIA. CUM SE SCHIMBĂ, ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, VIAȚA NOASTRĂ)
Mai exact, această decizie se poate lua de inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică din fiecare județ, acolo unde absenteismul depășește 20 %, la clasă sau în școală. Până în acest moment, nicio grădiniță și nicio școală nu au transmis dorința de a suspenda cursurile. “Ministerului Sănătății, nu. Așa cum precizam, este vorba despre o decizie care se poate lua pe plan local, în discuțiile dintre inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică.”, a declarat Sorina Pintea.